Pages Menu
Categories Menu
Trudny czas menopauzy

Trudny czas menopauzy

Dla większości kobiet jest to najtrudniejszy okres w życiu. Wynika to z obniżenia nastroju,  i poczucia własnej wartości, postrzeganym jako utrata kobiecości.

Menopauza to okres przypadający zazwyczaj pomiędzy 45. a 55. rokiem życia kobiety. W tym czasie dochodzi do osłabienia funkcji hormonalnej jajników, czego efektem jest ustanie krwawienia menstruacyjnego. W okresie klimakterium zmniejsza się również poziom FSH, hormonu odpowiedzialnego za dojrzewanie pęcherzyków jajnikowych i produkcję estrogenów. Zmiany hormonalne zachodzące w organizmie kobiety wpływają na działanie całego organizmu i mogą powodować poważne zaburzenia w zakresie fizjologii i psychiki.

Etapy menopauzy

Pod względem fizjologicznym okres menopauzy składa się z dwóch etapów. Pierwszym z nich jest okres premenopauzy – okres przedmenopauzalny, który poprzedza wystąpienie ostatniej miesiączki oraz rok po niej. W tym czasie pojawiają się pierwsze zmiany hormonalne, które mają związek ze zmniejszeniem wydolności jajników. Okres pomenopauzalny trwa do kilku lat po menopauzie. Mimo iż okres przekwitania jest naturalnym procesem biologicznym zmiany w gospodarce hormonalnej zaburzają prawidłowe funkcjonowanie organizmu kobiety. Istnieje również szereg czynników mogących indukować menopauzę. Do czynników naturalnych zalicza się nadmierny stres, zaburzenia odżywiania, uwarunkowania genetyczne oraz używki. Bodźcami wywołującymi menopauzę mogą być także operacje usunięcia jajników oraz zabiegi chemio- czy radioterapii.

Do najczęstszych dolegliwości związanych z okresem klimakterium należą uderzenia gorąca, zaburzenia snu, nadmierna potliwość, zaburzenia emocjonalne, zmiany w budowie układu kostnego (osteopenia, osteoporoza) oraz zaburzenia metabolizmu lipidów i węglowodanów. Dla większości kobiet menopauza jest jednym z najtrudniejszych okresów w życiu, gdyż wiąże się ona z obniżeniem nastroju, a także z mniejszym poczuciem własnej wartości postrzeganym jako utrata kobiecości.

HTZ

W leczeniu menopauzy wykorzystywana jest hormonalna terapia zastępcza (HTZ). Polega ona na dostarczaniu organizmowi hormonów żeńskich – syntetycznych estrogenów i gestagenów, które stymulują działanie progesteronu. Istnieje jednak szereg przeciwwskazań do podjęcia HTZ: zakrzepica, nowotwory, niewydolność wątroby, nadciśnienie tętnicze, podwyższone stężenia cholesterolu oraz trójglicerydów we krwi czy choroba wieńcowa.

Fitoterapia

Do naturalnych metod łagodzenia objawów menopauzy należą roślinne preparaty, które imitują działanie hormonów żeńskich – są to fitoestrogeny. Terapia preparatami roślinnymi jest zalecana u tych kobiet, u których występują przeciwwskazania do klasycznej hormonalnej terapii zastępczej. Fitoestrogeny pod względem budowy chemicznej przypominają naturalne estrogeny, a dzięki połączeniu z tymi samymi receptorami naśladują ich działanie w organizmie kobiety.

Jedną z roślin wykorzystywanych w ziołowych preparatach łagodzących dolegliwości okresu menopauzy jest czerwona koniczyna (Trifolium pratense). Czerwona odmiana koniczyny w stanie naturalnym występuje w Europie i Azji. W medycynie ludowej napar z czerwonej koniczyny stosowano jako środek wykrztuśny, moczopędny, uspokajający oraz hamujący nadmierne krwawienia miesiączkowe. Badania przeprowadzone w 1999 r. udowodniły szczególne właściwości lecznicze izoflawonów mających zastosowanie w leczeniu objawów menopauzy. Fitoestrogeny występujące w koniczynie to: genisteina, daidzeina, biochanina A i formononetyna. Czerwona koniczyna to źródło bogate w witaminy (A, B, C i E), mikroelementy (wapń, potas, magnez, selen, chrom), fenolokwasy i antocyjany, a także olejki eteryczne i garbniki. Związki roślinne zawarte w wyciągu z czerwonej koniczyny powodują łagodzenie objawów towarzyszących klimakterium.

Ich działanie na receptory estrogenowe jest słabsze aniżeli estrogenów produkowanych przez jajniki przez co unika się niepożądanych działań, które najczęściej występują podczas stosowania klasycznej hormonalnej terapii zastępczej. Stosowanie preparatów zawierających wyciąg z czerwonej koniczyny pozwala złagodzić uderzenia gorąca, pocenie nocne, a także zaburzenia nastroju czy snu. Fitoestrogeny wpływają na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi, obniżają stężenie frakcji cholesterolu LDL, hamują zmiany miażdżycowe, zmniejszają ryzyko rozwoju osteoporozy i hamują nowotwory piersi, jelita grubego, skóry i płuc. Izoflawonoidy z czerwonej koniczyny rozszerzają również tętnice wieńcowe i działają ochronnie na naczynia układu sercowo-naczyniowego. Koniczyna czerwona w przeciwieństwie do soi, z której także pozyskuje się izoflawony, nie zawiera uczulających białek, które często wywołują reakcje alergiczne.

Izoflawony czerwonej koniczyny wpływają na zwiększenie wytwarzania kolagenu i elastyny, dzięki czemu opóźniają proces starzenia się skóry.

Bez przybierania na wadze

Zaburzenia hormonalne pojawiające się w okresie menopauzy wpływają również na zaburzenie gospodarki lipidowej organizmu, a kobiety uskarżają się na wzrost wagi ciała. Pomocna może tu okazać się piperyna. Jest to alkaloid znajdujący się w owocach pieprzu czarnego (Piper nigrum). Pieprz czarny otrzymywany jest z owoców niedojrzałych. Podczas suszenia jego powierzchnia kurczy się i marszczy przyjmując zabarwienie czarnobrunatne.

Owoce pieprzu czarnego zawierają od 5,2-13,3% piperyny, chawicynę, skronię, żywicę oraz barwniki. Piperyna reguluje metabolizm organizmu poprzez wpływ na procesy trawienne. Zwiększa ona wydzielanie soku żołądkowego oraz pobudza czynność wydzielniczą trzustki i jelit. Piperyna nasila również wydzielanie adrenaliny i noradrenaliny w zakończeniach nerwów współczulnych. Wpływa ona na zwiększenie dystrybucji glukozy do mięśni i mózgu oraz pobudza ukrwienie mięśni i naczyń skórnych. Zwiększa procesy metaboliczne organizmu oraz wpływa na przyspieszenie procesu spalania tkanki tłuszczowej. Piperyna stymuluje także układ immunologiczny. Zwiększa uwalnianie enzymów proteolitycznych trawiących białka i obniża pH soku żołądkowego.

Piperyna zwiększa odporność organizmu na bodźce bólowe, zwiększa eliminację kwasu mlekowego z mięśni, a także poprzez pobudzający wpływ na układ współczulny zwiększa koncentrację i gotowość do wysiłku fizycznego. Związek ten nasila także proces lipolizy, przez co wpływa korzystnie na redukcję wagi ciała, co ma istotne znaczenie dla kobiet w okresie menopauzy. Piperyna ma również właściwości antybakteryjne, działa przeciwutleniająco, przeciwzapalnie i przeciwbólowo. Zwiększa wchłanianie selenu, witaminy B i beta-karotenu oraz pomaga w namnażaniu melanocytów skóry u osób z wykrytym bielactwem nabytym. Zastosowanie piperyny w połączeniu z izoflawonami czerwonej koniczyny wpływa również na zwiększenie ich wchłanialności, co przekłada się na efektywność suplementacji.

Zastosowanie naturalnych substancji pochodzenia roślinnego, które zawierają fitoestrogeny jest świetną alternatywą dla kobiet w okresie menopauzy, u których nie może być zastosowana hormonalna terapia zastępcza. Zmiana trybu życia na bardziej aktywny, właściwa dieta, a także dbałość o higienę psychiczną w połączeniu ze środkami pochodzenia naturalnego w istotny sposób może wpłynąć na łagodzenie nieprzyjemnych objawów.

3.1/5 - (40 votes)